Amerika op de rand van een burgeroorlog

Betogingen ontaarden in dodelijke veldslagen

In Portland gingen gisteren Black Lives Matter-betogers en Trumpaanhangers met mekaar op de vuist. Er viel een dode. Een man, die lid was van een extreemrechtse organisatie, is doodgeschoten op straat. Sinds de dood van George Floyd – nu drie maanden geleden – is het elke nacht onrustig in Portland. De Black Lives Matter-demonstranten slagen er niet in om hun mensen in bedwang te houden. Het opzet is doorgaans vreedzaam, maar er is een harde kern van zo’n 150 heethoofden die telkens weer keet schoppen.

Extremisten van de blanke gemeenschappen hebben het na drie maanden van straatoorlogje spelen zo op hun heupen gekregen, dat ze naar het centrum afzakten om met de relschoppers op de vuist te gaan. Gewapend met painball-geweren en bear spray – een brandend chemisch middel dat wordt gebruikt om beren op afstand te houden – wilden ze de betogers duidelijk maken dat het geweld moet ophouden. Gevolg was dat overal in de stad gevechten uitbraken, met de blote vuist of met straatmeubilair. Omstreeks half negen werd één man in een groepje Trumpaanhangers neergeschoten. Het slachtoffer werd vanop afstand getroffen in de borst en was op slag dood. Van een dader was gisteravond nog geen spoor.

Geweld bestrijdt je niet met geweld. Maar een andere oplossing is voorlopig nog niet in de maak. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen worden de rellen door zowel Biden als Trump misbruikt om hun grote gelijk te halen.

Morgen wil Trump naar Kenosha (Wisconsin) gaan. De stad waar een week gelden de 29-jarige zwarte Amerikaan, Jacob Blake, zeven politiekogels in zijn rug kreeg. De gouverneur van Wisconsin roept Trump op om weg te blijven. In Wisconsin zit het er ook bovenarms op tussen wit en zwart. Trump heeft de afgelopen dagen benadrukt dat de orde in de stad snel hersteld moet worden. Hij wil de veiligheidsautoriteiten ontmoeten om een idee krijgen van de schade van de gewelddadige protesten.

“Ik ben bang dat uw aanwezigheid onze genezing alleen maar zal belemmeren”, zegt gouverneur Evers. De komst van Trump is volgens hem olie op het vuur. Hij vreest ook dat voor een bezoek van Trump ordetroepen moeten worden ingezet die eigenlijk nodig zouden zijn om de veiligheid van de bevolking te waarborgen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More