‘Haal eerst je diploma economie en kom het dan nog eens uitleggen.’

Dat was de boodschap van de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, voor Greta Thunberg. Op het World economic Forum in Davos had Thunberg zowel overheden als bedrijven opgeroepen om fossiele brandstoffen te bannen. Toen aan Steven Mnuchin tijdens een persconferentie werd gevraagd wat zijn reactie daar op was, werd het duidelijk dat de Amerikaans minister van Financiën het gehad heeft met het simplisme van Thunberg. “Is zij dan dé hoofdeconoom? Wie is zij? Ik ben een beetje in de war”, vroeg Mnuchin cynisch aan de pers. “Nadat ze haar diploma economie aan de universiteit heeft behaald, kan ze ons alles eens komen uitleggen.”

Hij vindt niet dat het Zweedse klimaatmeisje zich in de positie bevindt om economische adviezen te verstrekken aan de Verenigde Staten. Hij vindt ook dat het Amerikaanse beleid verkeerd werd geïnterpreteerd. Volgens de minister speelt Amerika een voortrekkersrol in het verminderen van de CO2-uitstoot. Volgens Mnuchin gelooft Trump wel degelijk in een schone en duurzame omgeving.
“De president heeft bezwaar gemaakt tegen de overeenkomst van Parijs, omdat hij van mening is dat het om een ‘unfaire’ overeenkomst ging voor de Verenigde Staten”, aldus nog Mnuchin.

De Amerikaanse minister  vindt dat Thunberg zich wat minder moet concentreren op zijn land en misschien eens moet gaan kijken naar die landen die echt vervuilen om daar met haar grote missie te beginnen.