“Het leger inzetten tegen je eigen bevolking, doet alleen een onvolwassen leider.”

Oud-minister van Defensie, Jim Mattis, haalt hard uit naar de manier waarop Donald Trump de protesten tegen racisme en politiegeweld aanpakt. Trump dreigde er de voorbije dagen mee om het leger in te zetten om de plunderingen te stoppen. Mattis was daardoor naar eigen zeggen ‘woedend en geschokt’ en spreekt niet over de rellen, maar over het grondwettelijke recht om te betogen.

En zo krijgen ze allebei gelijk. Trump wil dat het vandalisme stopt, Mattis pleit voor het recht op een vrije mening. Jim Mattis is één van de meest gewaardeerde militairen in de Verenigde Staten. In december 2018 stapte hij op als minister van Defensie uit protest tegen de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Trump noemt hem nu ‘de meest overschatte generaal’ en hij doet er zelfs nog een schepje bovenop. “Het enige dat oud-president Barack Obama en ik gemeen hebben, is dat we allebei de eer hebben gehad om Mattis te ontslaan”, aldus Trump.

Maar ook de huidige minister van Defensie, Mark Esper, voelt er niet veel voor om het leger in te zetten tegen de eigen bevolking.”De troepen mogen alleen ingezet worden als laatste redmiddel. In de meest urgente situaties”, zei Esper. Het is overigens nog maar de vraag of de doorsnee Amerikaanse soldaat bereid is om zijn wapen te richten op zijn eigen landgenoten.

Vóór de corona-crisis leek Trump de volgende verkiezingen te gaan winnen met twee vingers in de neus. Vandaag wankelt de positie van Trump die men verwijt dat hij zijn volk de verdeeldheid induwt.