Amerikanen vrezen niet alleen het virus maar ook mekaar.

Het coronavirus treft Amerika als een zweepslag, hard en medogenloos. Voor het eerst merken we ernst in de blik van Trump. Het besef van een aankomende tragedie heeft de arrogantie op de knieën gekregen. In no time zijn er meer dan 200.000 besmettingen en stijgt het dodental boven de 5.000. Het virus richt een sociaal-economisch slagveld aan en het ziet ernaar uit dat het onoverwinnelijke natie op de knieën zal krijgen

Amerikanen vrezen dat de pandemie sociale onrusten zal veroorzaken. Als straks de wet moet wijken voor de overlevingsdrift, zou de vlam wel eens in de pan kunnen slaan. De vraag naar wapens is daardoor enorm gestegen. Het aantal aangevraagde veiligheidscontroles voor kopers van vuurwapens is in een maand tijd met 938.000 tot ongeveer 3,7 miljoen gestegen, dat is de grootste toename sinds het begin van de Amerikaanse statistieken.

Amerikanen zijn dol op wapens en houden vast aan het Tweede Amendement, dat hun het recht geeft om wapens te dragen. Maar de roep naar kogels is een schreeuw van onmacht, en van angst voor een onzichtbare vijand.