We liggen blijkbaar niet wakker van de ‘cash-for car’-regeling.

Na anderhalf jaar zijn er slechts 0,14 procent van de bedrijfswagens ingeruild met de ‘cash for car’- regeling. Niet echt een succes dus. De cijfers die lichtjes gestegen zijn, van 0,065 naar 0,14, doen denken aan de zero, zero, zero dopingwaarden van Contador: verwaarloosbaar weinig dus. Daarmee gaan we noch het milieu, noch de begroting redden.

Acerta en SD Worx verwachten meer heil van het mobiliteitsbudget. “Dat is veel geavanceerder”, klinkt het daar. Het mobiliteitsbudget heeft drie pijlers:

1. de werknemer kan zijn bedrijfswagen inruilen voor een kleiner en milieuvriendelijker model
2. het vrijgekomen budget mag je dan besteden aan andere duurzame vervoersmiddelen (trein fiets, step, deelwagen…)
3.wat overblijft krijg je cash.

Maar, willen we dat echt?

Zij die de wereld willen redden, zijn blijkbaar een beetje wereldvreemd.

Securex deed een mobiliteitsstudie over de bedrijfswagen en daaruit blijkt dat er niet alleen een grote liefde voor de bedrijfswagen bestaat, maar tegelijk ook een afkeer voor de alternatieven. Mensen zien zichzelf nu eenmaal niet naar hun werk steppen door regen en wind, en het is ook echt wel minder aangenaam om in een dampende overvolle trein tegen je buurman te staan leunen dan om in een warme auto te zitten met je jas achteraan op een kapstokje. Ook al staan ze daar in de file. Ook al vindt een goede 40 procent van ons het woon-werk verkeer belastend.

Hoe dan ook : 2 op 3 Belgen staat niet open voor een fiets-trein-step en, op de vraag of men van job zou veranderen indien de werkgever geen wagen meer zou aanbieden, zegt 66 procent ja.

Dus ?