“Eet ze niet meer.”

Het VLAM – Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing – zet deze week het konijn in de kijker. Niet om de fluffy-vriendjes te knuffelen, maar om ze op te eten.

VLAM zet konijn extra in de kijker tijdens “De week van het konijn” (29 jan – 5 feb). In samenwerking met de slachthuizen Lonki en Van Assche, supermarkten en zelfstandige slagers vestigen we de aandacht op de veelzijdigheid aan bereidingen met konijn.”

Zo prijzen zij het aan op hun website. De cosumptie van konijnenvlees boert in Vlaanderen achteruit en de organisatie wil de sector een duwtje in de rug geven.

“Ik wil jullie vriendelijk vragen om net géén konijn meer te eten”, roept Ann Lemmens op haar Instagram.

Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel één A4 pagina”, legt ze uit onder een foto waarop ze een schattig konijn vasthoudt. “De vroegtijdige sterfte is erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken – terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden. Animalrights.be heeft zelfs nieuwe undercoverbeelden uitgebracht die het dierenleed bevestigen. In kwekerijen in ons land zitten in totaal zo’n 700.000 konijnen opgesloten. Zij zien geen daglicht, kunnen niet graven, leven boven hun eigen uitwerpselen en zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien. Dit voldoet op geen enkele manier aan de natuurlijke behoefte van deze dieren. De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten.”

 En de pruimen?

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Met de Week van het Konijn wil het VLAM konijnenvlees extra onder de aandacht brengen, want de consumptie ervan boert achteruit in Vlaanderen. In samenwerking met supermarkten en slagers prijst men de troeven van konijn aan. Een reeks recepten moet inspiratie bieden. Wel ik wil jullie vriendelijk vragen om net GEEN KONIJN TE ETEN ?? Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel één A4 pagina. De vroegtijdige sterfte erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken – terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden. @animalrights.be heeft zelfs nieuwe undercoverbeelden uitgebracht die het dierenleed bevestigen. In kwekerijen in ons land zitten in totaal zo’n 700.000 konijnen opgesloten. “Zij zien geen daglicht, kunnen niet graven, leven boven hun eigen uitwerpselen en zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien. Dit voldoet op geen enkele manier aan de natuurlijke behoefte van deze dieren. De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten ??❤️? #teamkonijn @bitebackorg @bevegan.be @evavzw

Een bericht gedeeld door An Lemmens (@anlemmensofficial) op

foto: Instagram