“Shame on you” riepen de Anderlecht-supporters (niet onterecht) afgelopen zondag bij het (moeten) aanschouwen van de competitiewedstrijd op Cercle Brugge. Pas in de laatste minuten konden eerst Doku en nadien Vlap (die mag voortaan toch in de basiself staan vinden we) de wenkende 1-0 nederlaag nog afwenden naar een onverhoopte 1-2 overwinning. Stel dat Anderlecht zou verloren hebben, en echt onverdiend zou dat niet geweest zijn, dan had het een zo goed als zekere streep kunnen trekken door Play Off 1 en, ten tweede, had het hele project rond Vincent Kompany waarschijnlijk de hardste kritiek totnutoe moeten slikken.

Niet dus, want “in voetbal is alles mogelijk” en “de bal is rond”. Dus: Anderlecht “saved by the bell” en door de nederlagen van Genk op Gent en van Waregem op Antwerp loop paarswit in op andere Play Off 1 gegadigden. Paarswit loopt ook in op KV Mechelen, dat bij een 1-0 achterstand op Charleroi de wedstrijd gestaakt zag wegens de dichte mist. De voetbalbond laat deze wedstrijd herspelen bij 0-0, en dit (waarschijnlijk) op 11 februari.

Zal Anderlecht nog in Play Off 1 geraken? Op basis van de prestatie tegen Club Brugge onlangs zat/zit er wel degelijk “groei” in het voetbalspel van ‘s lands meest prestigieuze club, maar het spelniveau op Cercle Brugge deed dit weer allemaal teniet. De mental coaches hebben nog flink wat (oplap)werk voor de boeg…

Met nog 7 wedstrijden en dus 21 te verdelen punten te gaan heeft Anderlecht (met 30 punten) 4 punten achterstand op het zesde geklasseerde Genk, eveneens 4 punten achterstand op Mechelen (met een match minder) en 1 punt achterstand op Waregem, dat tijdens de laatste 4 competitiematchen een 0 op 12 boekte en nog een uiterst belangrijke terugwedstrijd in de halve finale van de Beker van België tegen Club Brugge (1-1 in de heenmatch) op het programma heeft staan. Het is niet onwaarschijnkijk dat er pas op de laatste speeldag van de reguliere competitie zekerheid komt over wie het zesde ticket voor Play Off 1 in de wacht sleept.

“Haalt” Anderlecht nog iets op de per 31 januari aflopende “mercato”? Een aanvaller zou alleszins welkom zijn, want Roofe en (vooral) Dimata liggen nog steeds in de lappenmand. Het potentieel van de 18jarige Antoine Colassin is ontegensprekelijk, maar alleen en vooral op hem rekenen tijdens de 10 Play Off 1 wedstrijden (àls die er komen voor Anderlecht) is niet realistisch.

Wil Anderlecht zijn ambities richting Play Off 1 en IN Play Off 1 kracht bijzetten, dan was, is en zal er een goalgetter “pur sang” nodig zijn; een manco sinds het begin van het seizoen eigenlijk. Voor velen is en blijft het onbegrijpelijk dat een club als Anderlecht in het aanvallend segment blijft “sukkelen”, terwijl de kern (flink) overbezet is. En zonder goalkeeper Hendrik Van Crombrugge was Anderlecht waarschijnlijk nu al uitgeteld voor Play Off 1.

De Rob Rensenbrinks van weleer gaan we nooit meer terugzien in de Lotto Arena, maar als je kwaliteit van de aanvallers bij een aantal Play Off 1 concurrenten ziet, dan moet je toch afvragen waarom Anderlecht dat niveau van aanvallers niet heeft kunnen binnenhalen? Een Aleksander Mitrovic bijvoorbeeld, die in juli 2018 overstapte naar Fulham, had nu van goudwaarde kunnen zijn voor dit paarswit.

“Fasten your seatbelts” voor de laatste 7 wedstrijden, haal die pronostiek boven, en weet vooral dat voetbal is zoals de lijfspreuk van de Nederlandse toneelschrijver Bredero: “’t kan verkeren”. (dv)