De verhalen over misbruik van kinderen door hooggeplaatsten doen al decennia de ronde. Ook ten tijde van het Dutroux-drama waren er twee groepen mensen: de believers en de non-believers.

De believers geloven dat Dutroux maar een element is in een netwerk van moordenaars en kinderverkrachters. De non-believers doen al die verhalen af als fantasie.

Een argument van die laatsten is dat de slachtoffers van dat kindermisbruik niet echt geloofwaardig zijn.

Maar stel dat er iemand is die wel geloofwaardig is en met sterke getuigenissen komt. Zoals de Vlaamse Anneke Lucas (een pseudoniem).

Annneke vertelde onlangs in de Britse pers: “Rond mijn zesde verjaardag in 1969 werd ik voor het eerst meegenomen naar een orgie, in een kasteel.”

“Ik was er voor een SM-show, op een laag podium, vastgeketend aan een ijzeren halsband en daar om menselijke uitwerpselen te eten.”

“Daarna lag ik er als een gebroken voorwerp en voelde ik me zo vernederd.”

Lucas woont in de Verenigde Staten. Ook haar website is daar geregistreerd. Kort geschetst beweert Lucas (annekelucas.com) dat ze als kind verkracht werd door tientallen hooggeplaatste personen en Haemers. Het verhaal doet onmiddellijk denken aan de X-verhalen in het dossier-Dutroux.

Anneke beweert dat ze gered werd uit het netwerk door gangster Patrick Haemers.

Patrick Haemers (°1952), gezelfmoord in 1993 in de gevangenis omdat hij belastende informatie zou prijsgeven, was uiteraard geen doetje. Zo werd Haemers als twintiger in 1978 door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot drie jaar cel wegens een groepsverkrachting van een vrouw aan de Mellaertsvijver in Sint-Pieters-Woluwe. In totaal zat hij hiervan veertien maanden uit. Voor zover geweten ging het om een volwassen vrouw, want anders zou de strafmaat veel zwaarder geweest zijn.
 
Begin 2017 had Lucas zelfs een interview met de Britse krantThe Daily Mail. Hierin beweert ze dat ze eind de jaren 60 als zesjarige uitgeleend werd voor seks. Het misbruik zou doorgaan tot midden de jaren zeventig. Ze beweert ook dat er kinderen vermoord werden.
 
Je zou verwachten dat de Vlaamse pers contact opnam met de vrouw voor details, maar na het interview met de Britse krant verschijnt er helemaal niets in Vlaanderen over die spectaculaire getuigenis. Een bevriend journalist: “Ik las het stuk, maar ik had mijn twijfels en dus deed ik niets.” Op onze to do-list: Anneke een keer contacteren.

 

Ook op de gespecialiseerde website bendevannijvel.com worden de getuigenissen van Lucas regelmatig vermeld.
 
David Van de Steen, slachtoffer van de Bende van Nijvel in Aalst, verwees wel onlangs wel naar het verhaal van mevrouw Lucas. Eind september 2018 vertelde hij in de media: “Je moet eens gaan kijken naar de blog van Anneke Lucas, een naar de Verenigde Staten gevlucht slachtoffer van seksfuiven uit die tijd.” Dat hebben we effectief gedaan. Op die blog (op haar website) staan inderdaad bijzonder straffe verhalen in het Engels over haar nare ervaringen in die periode.

 

Ook nu staan – ondanks de concrete getuigenissen van de vrouw – believers en non-believers lijnrecht tegenover elkaar.