Met 1.000 scans per uur betaalt de auto zichzelf terug.

Goedkoop is de scanwagen niet. De stad Antwerpen gaat het hi-techwonder voorlopig huren voor 10.000 euro per maand. “Daar zitten wel alle kosten in”, zeggen ze bij de stad. “Auto, camera’s en pechbijstand.” Het proefproject start vandaag, maar het is de bedoeling dat men in de toekomst meerdere wagens zal gaan inzetten.

De auto rijdt gewoon door de Antwerpse straten en scant de nummerplaten van alle geparkeerde auto’s. De scanauto wijst vervolgens de auto’s aan die niet betaald hebben en geeft die gegevens door aan de parkeerwachters. Die jongens en meisjes moeten nog altijd langsgaan om een boete uit te schrijven. Zij mogen zich dus nog altijd populair blijven maken.

Het systeem zorgt ervoor dat men veel sneller kan werken en dus ook meer kan gaan schrijven. In een ideale wereld kon een parkeerwachter nog rekening houden met de geest van de wet en niet met de letter. Met de scanauto is het laatste stukje menselijkheid verdwenen.

Als je straks een auto met een soort van kofferbak op het autodak ziet, dan is dat niet iemand die gaat skiën. Je bent gewaarschuwd.