Uit een nieuwe studie blijkt dat cruiseschepen in Europa tien keer meer giftige stoffen uitstoten dan alle auto’s in Europa samen. Toch ontvangt het stadsbestuur van Antwerpen cruiseschepen met open armen in een lage -emissiezone. De logica ontgaat velen.

In de klimaatdiscussie komt de verschrikkelijke vervuiling van cruiseschepen vaak niet aan bod. Nochtans blijkt uit een nieuw onderzoek dat alleen al de schepen van cruisemaatschappij Carnival in 2017 al bijna tien keer meer zwaveloxiden (SOx) uitstootten bij de kusten van Europa dan alle 260 miljoen auto’s die samen op de Europese wegen bollen. In 2017 bedroegen de emissies van alle Europa’s geregistreerde voertuigen namelijk ‘slechts’ 3,2 kiloton.

Van zwaveloxiden weten we dat ze longkanker en zure regen veroorzaken. De 203 cruiseschepen die in 2017 zich in Europese wateren bevonden stootten in totaal 62 kiloton SOx uit. Kuststeden als Palma de Mallorca, Barcelona en Venetië zijn dan ook het hardst getroffen door de vervuiling van de schepen.

Nog straffer, er is wereldwijd maar één cruiseschip dat niet op vervuilende stookolie vaart. Dit blijkt uit een onderzoek van de Duitse natuurorganisatie NABU. Scheepsbouwers doen er niks aan om de uitstoot te verlagen. Het is dan ook onduidelijk waarom er veel aandacht gaat naar auto’s en vliegtuigen, maar niet naar deze vervuilende mastodonten.

De vraag stelt zich bijgevolg waarom het Antwerpse stadsbestuur ter hoogte van Het Steen en nieuw ponton van 350 meter lang voor zee- en riviercruises aanlegt in de LEZ. Jaarlijks meren er in Antwerpen nu al minstens 25 zeecruiseschepen aan. De nieuwe terminal moet volgend jaar klaar zijn en een hoop extra schepen naar Antwerpen lokken. Je weet wel, de stad waar de LEZ enkel geldt voor wagens en niet voor vervuilende cruiseschepen. De Bond Beter Leefmilieu vraagt dan ook dat men wil nadenken om in de havens tot een nuluitstoot voor cruiseschepen te komen.