Wat doen drugsbendes met de gigantische winsten? Ze kopen luxegoederen en dure horloges, en een levensgrote beer van een Frans modemerk ter waarde van 15.000 euro. Het parket van Antwerpen deelde die merkwaardige informatie mee.

De organisatie leek zich volgens het parket gespecialiseerd te hebben in het frauduleuze ophalen van containers vanop de kaaien in de Antwerpse haven.

Het gerechtelijk onderzoek is al begin dit jaar van start gegaan.

Tijdens het onderzoek kon de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen de organisatie verder in kaart brengen. In de loop van het onderzoek kon in samenwerking met de douane en de scheepvaartpolitie 1,38 ton cocaïne in beslag worden genomen.

Er zijn aanwijzingen dat de cocaïnelijn al enige tijd aan gang zou zijn. Maar die werd door de tussenkomst in dit onderzoek doorgeknipt.

In opdracht van de onderzoeksrechter werden maandag en dinsdag in totaal 18 huiszoekingen uitgevoerd door FGP Antwerpen.

Daarbij werden 9 mensen gearresteerd. Drie straddler chauffeurs (24, 32 en 53 jaar uit Kapellen, Malle en Schelle) werden gearresteerd, omdat ze de containers zo geplaatst zouden hebben dat ze makkelijker opgehaald konden worden.

Ze waren aan de slag op grote containerterminals verspreid over de haven. Dat zou volgens het parket kunnen wijzen op het georganiseerde karakter van deze organisatie.

Het gaat verder om mannen en vrouwen tussen 28 en 60 jaar uit Antwerpen, Berchem, Berlaar, Kapellen, Lier, Malle, Putte, Ranst, Schelle, Waregem en Wilrijk.

Uiteindelijk werden zes mensen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Daarbij ook de eigenaar van transportfirma die chauffeurs inschakelde om frauduleuze afhalingen te doen. Een vrouw van 50 jaar en een man van 32 zijn vrij onder voorwaarden.

Onder leiding van de onderzoeksrechter voert de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen het verdere onderzoek uit.

Parallel aan dit grootschalige drugonderzoek wordt ook een “kaalplukonderzoek” gericht op de illegale winsten.