Antwerpse superverspreiders veroorzaken ongerustheid bij virologen

Niet alleen het aantal besmettingen stijgt dagelijks.

De Antwerpse referentielaboratoria verspreiden zorgwekkende signalen over een nieuwe trend. De coronapatiënten in Antwerpen blijken bijzonder veel virus in de neus te hebben. Dat maak  van hen zogenaamde superverspreiders, mensen die als het ware een wolk van besmettelijkheid rond zich hebben hangen. Zij hoeven zelf niet altijd ziek te zijn, maar besmetten wel veel mensen omdat ze enorm veel viruspartikeltjes produceren, die makkelijk overdraagbaar zijn.

“Jonge mensen met veel virus in de neus, dat is een zorgwekkende vaststelling”, aldus Erika Vlieghe.

De superverspreiders zouden de sterkere stijging van het aantal besmettingen in Antwerpen kunnen verklaren. Om in te kunnen schatten of daar ook op nationaal niveau sprake van is, besloot de regering om een nieuw rapport te bestellen bij de evaluatiecel en maandag al een nieuwe Nationale Veiligheidsraad samen te roepen.

Volgens Van Ranst beperkt het probleem zich niet uitsluitend tot de regio Antwerpen en is het van het grootste belang om die mensen op te sporen en in quarantaine te plaatsen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More