Zonder vliegtuig raken de Belgische klimaatactivisten nooit op tijd in Madrid.

Het was al langer duidelijk dat Anuna de Wever – die met een boot de oversteek van de oceaan maakte – nooit op 3 december in Madrid zou kunnen zijn voor de 25ste klimaattop aldaar. De activiste had het plan opgevat om met een boot via het Amazonewoud naar Chili te reizen, waar de top oorspronkelijk gepland was. Om wille van sociale onlusten werd die bijeenkomst daar echter gecanceld en zaten de activisten plots met een probleem. Zonder gezichtsverlies te lijden door het vliegtuig te nemen, zouden ze nooit op tijd in Madrid kunnen raken. Ook Thunberg zat met dat probleem. Ook zij maakte gebruik van enorme donaties om op een alternatieve wijze naar de verkeerde kant van de wereld te reizen. De Zweedse vond echter wel nog een boot die haar onze kant op kon brengen.

Het is nu officieel bevestigd dat Youth For Climate een delegatie zonder Anuna naar Madrid zal sturen en dat meisjes die nu bij de Indianen zitten in Brazilië,  een teleconferentie zullen proberen te organiseren.  “Het was een moeilijke beslissing”, laten ze weten.

Ondertussen probeert de Belgische delegatie het Amazonewoud te redden met hun aanwezigheid en roepen ze de hele wereld op om de long van de wereld van de vernietiging te redden. Om hun strijd kracht bij te zetten, vinden we op de Facebookpagina van Anuna een toespraak van de communistische dictator Fidel Castro.  Die zou, volgens haar pagina, een boodschap hebben voor de klimaatstakers van vandaag en morgen.

Een beetje een ongelukkige keuze van Youth For Climate om zich achter het symbool van de onderdrukking te scharen. Dat geldt ook de alliantie die Youth For Climate in Brazilië zou hebben gesloten met Extinction Rebellion, een extremistische organisatie die openlijk oproept tot geweld.

Blijft de vraag hoe Anuna terug naar België geraakt en wie het hele alternatieve reisje betaalt.