“De gebreken van ons systeem.”

De acties van de jeugd voor het klimaat zijn door het coronavirus in het propere water gevallen. Thunberg liet eerder al verstaan dat de pandemie terug te brengen is naar de problemen met het klimaat. Een mening die volgaarne wordt overgenomen door Youth For Climate van Anuna De Wever.

“COVID19 legt de gebreken van ons systeem bloot, zowel vanuit sociaal en economisch oogpunt als op het vlak van milieu en gezondheid. Het huidige model is onhoudbaar, vooral in het licht van de klimaatuitdagingen op korte termijn. We moeten oproepen tot een systeemverandering: terugkeren naar een meer lokaal model op mensenmaat en naar solidariteit met de meest kwetsbaren”, lezen we op hun Facebook. Het lijkt erop dat er een bocht wordt gemaakt van het klimaat naar sociaal-maatschappelijke problemen.

Anuna De Wever pleit voor een lokaal model, maar op haar Facebook is ze vooral bezig met problemen buiten onze grenzen. Ze trekt zich het lot aan van Syrië, Israël, de Griekse vluchtelingenkampen, Yemen… . We zouden er bijna door vergeten dat we in ons land afrekenen met de grootse crisis ooit.

Maar goed, wie dat wil kan morgen mee online betogen. Vanaf 7u30 beginnen ze eraan met een WorkOutForClimate, kwestie van fit aan de dag te beginnen.

We zijn benieuwd.