Is het milieu dan toch eventjes onbelangrijk?

Drie maanden geleden vertrok Anuna De Wever met een zeilschip naar de de klimaattop in Chili. Wat een stunt moest worden, draaide uit op een fiasco. De top verhuisde van Chili naar Madrid en Anuna zeilde naar de verkeerde kant van de wereld. Het enige wat het grote publiek zich van de reis van de grote Akela van Youth for Climate nog zou herinneren, was dat van een meisje dat zit te huilen op een zeilbootje in het midden van de oceaan.

Na een zinloos verblijf van drie maanden daar andere kant van de grote plas, vindt Anuna het tijd om terug te keren naar België. Rond Pasen zou ze terug kunnen met een zeilboot, maar Anuna koos – samen met haar zus Josefien Hoerée en de Waalse baas van Youth for Climate Adélaïde Charlier – voor een vervuilend cargoschip. Hypocriet? Nee hoor, Anuna heeft voor Het Nieuwsblad een hele sterke uitleg klaar. “Het verschil met vliegen is dat die schepen sowieso varen, om de vracht te transporteren. Onze kajuiten waren anders toch maar leeg gebleven. Terwijl je als vliegtuigpassagier wel rechtstreeks de luchtvaart ondersteunt, die geen ander doel heeft dan passagiers vervoeren”, aldus Anuna De Wever.

Het is jammer voor Anuna dat ze hiermee voor een tweede maal haar geloofwaardigheid ondergraaft. De milieugevolgen van een vrachtschip zijn hoog, niet alleen door de CO2-uitstoot. Met name het aandeel van de scheepvaart in de uitstoot van zwavel en stikstofoxiden is gigantisch. De schepen worden voortgestuwd op zware stookolie. Het is wel zo dat een extra passagier de CO2-uitstoot per tonkilometer niet beïnvloed, maar je kan er niet omheen dat haar uitleg niet meer is dan een hypocriete draai is voor een elitaire keuze.

Klaar voor de politiek Anuna?