“Een in België nooit eerder vertoonde schending van de vrijheid van meningsuiting en van de persvrijheid.”

Nieuwssite Apache wordt door bouwpromotor Erik Van der paal onder druk gezet door vier procedures tegen de publicatie van een artikel. “SLAPP”, roept men bij Apache, een acroniem voor ‘Strategic Lawsuit Against Public Participation’. Vrij vertaald: het gerecht gebruiken als intimidatiemiddel om een kritische partij monddood te maken.

Wie Van der Paal zegt, zegt vastgoed, groot geld, corruptie, fraude en politiek. Wat er van waar is, laten we in het midden, maar doorgaans is er vuur wanneer het rookt. Zijn vader, Rudi Van Der Paal, was mede-oprichter en financier van de Volksunie en daarnaast ook vastgoedmakelaar. Er wordt gefluisterd dat Van der Paal en Antwerps burgemeester Bart De Wever boezemvrienden zijn. Projectontwikkelaar Erik Van der Paal slaagt er alleszins in om de crème van de Antwerpse politiek uit te nodigen op zijn verjaardagsfeestje. Dezelfde ‘crème’ die een vinger in de pap heeft als er grote bouwprojecten moeten worden goedgekeurd.

En daar begint de oorlog met nieuwssite Apache. Die publiceren een video waarop te zien is hoe Bart De Wever zich met zowat het hele Antwerpse stadsbestuur aandient op Erik’s feestje.  Er volgt een artikel over de Antwerpse ‘vastgoedoorlog’ waarin ze aantonen dat één plus één twee is, en waarin Van der Paal wordt voorgesteld als een lobbyist die optreedt voor een van beide partijen die strijden om het eigenaarschap van een groot Antwerps bouwproject.

Apache moest het bewuste artikel offline halen na een eenzijdig verzoekschrift. Elke dag dat dat niet gebeurde, zou Apache 5.000 euro kosten. Dat verzoekschrift liep tot 15 oktober. Ondertussen heeft Van der Paal een burgerlijke klacht én een strafklacht met burgerlijke partijstelling ingediend. Met als kers op de taart een deontologische klacht bij de Raad voor de Journalistiek. “Schending van de privacy”, luidt de aanklacht.

Ondanks deze dreigementen plaatst Apache het artikel over de vastgoedoorlog nu toch weer online. “We staan recht in onze schoenen en zijn er 100% van overtuigd dat we deze zaak ten gronde nooit mogen verliezen en bijgevolg ook nooit een schadevergoeding zullen moeten betalen”, lezen we op hun website.

De verontwaardiging over de juridische aanvallen van Van der Paal is groot. Apache en Van der Paal vechten al langer een kleine guerrillaoorlog uit. Vorig jaar bleek dat de projectontwikkelaar privédetectives had ingezet om journalisten van Apache te volgen. Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) noemde dat toen een ‘zeer ernstige zaak’.

Maar nu gaat hij volgens velen te ver. “Deze aanval op vier fronten – een tsunami van procedures – is een in België nooit eerder vertoonde schending van de vrijheid van meningsuiting en van de persvrijheid.”, aldus Apache.

bron foto: Apache