Apocalyps in de maak in India

Versoepeling van de maatregelen leidt tot een explosie van het aantal besmettingen.

India telt 1,37 miljard inwoners. Het staat momenteel op de derde plaats wereldwijd met 1.435.616 geregistreerde besmettingen en 32.771 doden. Dat is relatief gesproken weinig, maar er dreigt een heel slecht scenario voor India.

Op 24 maart voerde de Indiase regering één van de strengste lockdowns ter wereld in. Zij waren bang dat een pandemie de Indiase gezondheidszorg zou wegvagen en zagen slechts één uitweg: het land radicaal op slot doen. Dat leidde echter tot een enorme volksverhuizing, omdat miljoenen dagloners in de steden volledig zonder middelen kwamen te zitten en noodgedwongen weer, te voet, naar hun dorpen trokken. Zij namen het virus met zich mee. Die uittocht, in combinatie met het virus, richtte een ravage aan onder de armsten.

Het land is niet in staat om grootschalig te testen en de cijfers die voorhanden zijn, zullen wellicht totaal niet kloppen met de werkelijkheid. De strenge lockdown werd ondertussen versoepeld, maar tegelijk her en der ook alweer terug ingevoerd, omdat – zoals overal ter wereld – mensen zich niet aan de opgelegde regels hielden.

Het virus heeft met de volksverhuizing de grote steden verlaten en zich verspreid over het hele land. India beschikt totaal niet over de middelen om een uitbraak zoals die in ons land aan te kunnen. Toch wijst alles erop dat men in die richting evolueert. De piek van een eerste golf is in India nog lang niet bereikt, en verwacht men pas over enkele maanden. In België zijn er 847 stergevallen per miljoen inwoners, in India voorlopig slechts 23 per miljoen. Als je de Belgische cijfers toepast op India, dan spreken we over een miljoen doden en meer.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More