Vorig jaar schreven we nog dat de tijd dat Apple bekendstond als vooruitstrevend en hip bedrijf achter ons ligt. De verkoop is nog steeds goed, maar de magie is een beetje weg. En dat blijkt nu ook uit de jaarlijkse lijst van Most Innovative Companies, samengesteld door Fast Company.

Vorig jaar stond het bedrijf nog mooi op de eerste plaats van de lijst te blinken. Op die lijst van de vijftig meest innovatieve bedrijven van 2019 vinden we Apple terug op de zeventiende plaats. Dat is natuurlijk nog steeds zeer straf, maar het ondermijnt wel het idee dat Apple steeds weer voor grote innovatie en technologische doorbraken zorgt.

De Apple-liefhebber blijft toch een beetje op zijn honger zitten. Het is soms ver zoeken naar de creativiteit en risico’s die Steve Jobs in het verleden nam. De iPhone en iPad veranderden de complete markt. De afgelopen jaren bleef de grote verrassingen echter uit. Apple bleef zijn gadgets verbeteren, maar veel vooruitstrevende innovatie bleef tot iedereen zijn grote spijt uit.

Niet getreurd, vorig jaar stond het bedrijf bovenaan de lijst dankzij de AirPods en de iPhone X. Het design, maar ook de Face ID maakten toen de concurrentie groen van jaloezie. Maar de iPhone XS kon geen hoge ogen gooien. Apple moet tevreden zijn met de zeventiende plek.

Welke bedrijven staan er dan wel in die top vijftig? Van de meeste bedrijven heb je hoogstwaarschijnlijk nog nooit gehoord. Zo staan Meituan Dianping en Grab aan de top dankzij apps die worden gebruikt door miljoenen gebruikers in Azië. Op de derde plaats zien we de Amerikaanse National Basketball Association kortweg NBA staan. Het bedrijf verdiende die derde plaats voor de innovaties op gebied van eSports en streamingdiensten.

De volledig lijst kan je hier vinden.