Het zit er bovenarms op tussen de Amerikaanse elektronicagigant Apple en het gros van de app-ontwikkelaars. 

Chaos bij Apple. Het gerenommeerde bedrijf liet nog maar dikke maand geleden de iPhone 12 op de wereld los, maar het is niet allemaal koek en ei in het Californische Cupertino. Apple heeft meerdere rechtszaken aan z’n been. Onder meer Epic Games Inc., het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de populaire game Fortnite, klaagde Apple aan omdat het spel van de App Store werd gegooid. Epic Games Inc. integreerde een direct betaalsysteem om te ontkomen aan de desbetreffende fee van 30 procent, maar dat was tegen de zin van de iPhone makers. Tim Sweeney, de CEO van Epic Games Inc., vergeleek de strijd van zijn bedrijf tegen Apple zelfs met de burgerrechtenbeweging tegen racisme. 

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Na een hoop aanhoudende druk vanuit verschillende technologiebedrijven probeert Apple nu toch om de meubelen te redden. Het bedrijf verlaagt de vergoeding die de ontwikkelaars moeten betalen wanneer ze software en diensten via de App Store aanbieden. Vroeger was dat maar liefst 30 procent, vanaf 1 januari 2021 verlaagt de reus dit percentage tot 15 procent. 

Niet iedereen zal van deze heuglijke korting kunnen genieten. Apple kiest voor deze verlaging in het kader van hun App Store Small Business Program, namelijk alle bedrijven die op jaarbasis maximaal 1 miljoen dollar omzet draaien. Grootheden zoals Spotify en Netflix genieten uiteraard niet van deze prijsverlaging. 

Aanzwellende kritiek 

De groei van Apple is elk jaar enorm, en daar zit de App Store zeker voor iets tussen. In 2021 wordt de omzet hieruit geschat op een kleine 19 biljoen dollar, wat goed is voor een derde van de algehele omzet. Apple zal door de verlaging van de gevraagde vergoedingen 600 miljoen minder binnenhalen, maar dat is maar een kleine 3 procent van de totale omzet die het bedrijf op jaarbasis draait. Daarnaast lijken deze cijfers steeds relatiever: 98 procent van de bedrijven die in de App Store fungeren maken minder omzet dan 1 miljoen per jaar. Die groep stond dan ook maar garant voor 5 procent van de jaaromzet. 

Toch zijn de kleine ontwikkelaars niet opgezet met het sussende gebaar van Apple. Onder meer Basecamp, een populaire office app, uit nog steeds zijn onvrede. “Als je als ontwikkelaar 1 miljoen verdient, wil Apple nog steeds 150.000 dollar meegraaien, enkel en alleen voor de verwerking van betalingen. Dat is gewoonweg obsceen!” Ook Spotify sprak zich meermaals uit over de problematiek, al zou het bedrijf beter zelf betere vergoedingen aanbieden aan de artiesten die hun business hebben groot gemaakt. 

Streamen van het internet 

In September moest Apple reeds aanpassingen doorvoeren door aanhoudende kritiek. Apple laat sindsdien games toe die direct van het internet streamen. Dat was voorheen niet mogelijk, maar gamers moeten nog steeds aankopen via de App Store doen om nieuwe features los te krijgen. Onaanvaardbaar, volgens Microsoft. “Gamers willen direct aan een game kunnen beginnen vanuit hun catalogus zonder daarvoor eerst tientallen apps te moeten downloaden. Het blijft gewoonweg een slechte ervaring.” 

Volgens Apple zullen de ‘versoepelde’ maatregelen ervoor zorgen dat steeds meer bedrijven zich op de App Store zullen begeven, maar het is duidelijk dat de druk op het bedrijf blijft aanzwellen. De grens tussen een succesvol businessmodel en eerlijke concurrentie was nog nooit zo klein.

[/wcm_restrict]