Jean-Marie Dedecker kan daar niet mee lachen…

We moeten in ons kot blijven. Onze hof is ook nog goed. Mensen zonder hof, die hebben minder geluk met dit mooie weer. Mensen die een tweede verblijf hebben aan de Belgische kust, die hebben eveneens pech: zij moeten in hun eerste verblijf blijven. Behalve zij die Kris Peeters heten misschien.

De meeste mensen gehoorzamen. Enkelingen die het toch wagen, die lopen met hun smikkel tegen de lamp. Extra politiecontroles op snelwegen, supermarktparkings en zelfs drones met warmtesensoren worden ingezet om kustterroristen 250 euro onmiddellijke inning uit hun zakken te kloppen. Niet meer dan juist, want als we nu niet in ons kot blijven, dan zullen we ook onze zomervakantie helemaal verkloot zien.

Vakantieparken en campings aan de kust werden nu aangeschreven om asielzoekers op te vangen. Maar de manier waarop dat gedaan werd, dat was niet naar Jean-Marie Dedecker zijn zin, zo blijkt uit het verslag:

“Mevrouw de minister, ik heb hier een ietwat cynisch briefje in mijn hand. Het is cynisch, omdat het gaat over het feit dat Fedasil aan de campinguitbaters van de kust vraagt om onderdak te bieden aan minimaal een honderdtal asielzoekers gedurende minstens drie maanden. Het is niet cynisch, omdat u dat vraagt, want ik heb er alle begrip voor dat er onderdak wordt gezocht voor asielzoekers. Maar de motivatie is cynisch. Er staat letterlijk: “Het gaat over een win-winsituatie omdat in deze vakantieperiode niet meer de klassieke toeristen over de vloer komen.” Hoe cynisch kan men zijn? De Nationale veiligheidsraad heeft opgelegd dat iedereen vanaf 19 maart uit de campings weg moest.”

“Wat er zo cynisch is, is dat men alle eigenaars en eigen huurders heeft weggejaagd om nadien te zeggen dat men ze, aangezien ze toch allemaal weg zijn, zal vervangen door asielzoekers. U kunt die aanpak zelf komen uitleggen aan de bevolking van mijn gemeente en aan de tweedeverblijvers.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.