Avondklok in de provincie Antwerpen

Het coronavirus dwingt de noodtoestand af in heel de provincie Antwerpen.

Na urenlang vergaderen, kwam maandagavond iets na 22u provinciegouverneur Cathy Berx met een reeks extra maatregelen bovenop de federale regels die eerder die dag door de Nationale Veiligheidsraad waren afgekondigd. De exponentiële stijging van het aantal besmettingen vroeg om strengere maatregelen op lokaal niveau. Het was geen eenvoudige klus en in principe lag alles op tafel, inclusief een volledige lockdown. Om een economisch bloedbad te vermijden kwam men tot een soort van ‘sociale lockdown’:

  • Tussen 23.30u en 6.00u stopt het openbaar sociaal leven in heel de provincie Antwerpen. Iedereen moet dan thuis zijn, tenzij voor essentiële verplaatsingen. Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.
  • In de provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.
  • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen, of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. Er moet ten allen tijden een fysieke afstand van anderhalve meter zijn tussen de gezelschappen. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.
  • Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: je gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of een begeleider wanneer je hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.
  • Telewerken is verplicht, tenzij dit volstrekt onmogelijk is.
  • Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten voor sporters boven de 18 jaar zijn verboden.

De meest getroffen zones krijgen nog extra restricties. In de de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem en Rumst worden alle evenementen en feesten ten strengste verboden. Alle fitnesscentra gaan dicht.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More