Commotie in Willebroek: niet omdat Dimi en Mike terug op post zijn, maar met een avondklok om 22 uur en een verplichte sluiting van winkels om 18 uur wil de gemeente ‘om veiligheidsredenen’ de straten rustig houden. ‘Vrijheidsberoving’ en ‘schending van de grondrechten’, klinkt het kritisch op sociale media. 

Een ongeziene situatie. In Willebroek grijpt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) drastisch in. De opgelegde avondklok heeft niets te maken met de huidige coronacrisis, maar komt er na meerdere gevallen van overlast. “We willen komaf maken met criminaliteit en vandalisme”, zegt Bevers. Er werden onder meer drugs en niet-verzekerde voertuigen in beslag genomen. “Het aanvallen van de politie was dan ook de druppel.”

‘Willebroek kampt al langer met vechtpartijen en vandalisme’, klinkt het bij enkele inwoners. De ondernemers viseren dan weer de gemeente zelf: Waarom speuren ze die jongeren niet op om hen te bestraffen? Waarom moeten wij, handelaars, boeten voor een falend veiligheidsbeleid? Wat hebben wij daarmee te maken?”, klinkt het in een reactie bij De Standaard. 

Dat burgemeester Bevers zich op glad ijs begeeft, is alvast duidelijk. Zowel experten als burgers reageren kritisch op het invoeren van de avondklok als ordehandhaving. CD&V’er Sammy Madhi spreekt op Twitter alvast van ‘vrijheidsberoving van een ganse wijk’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.