‘Away’ had alle ingrediënten om een spannend ruimte-epos te worden.

Een aanzienlijk budget, geloofwaardige effecten, een sterrencast en elke aflevering werd voorzien door een andere regisseur met zijn of haar eigen kwaliteiten. De serie volgde de Amerikaanse astronaut Emma Green, gespeeld door Hillary Swank. Zij bereidt zich voor om een internationale crew te leiden tijdens de eerste missie naar Mars.

Het was een verademing om eindelijk eens een ruimte-epos te zien, gebaseerd op echte wetenschappelijke bevindingen en hoe een dergelijke lange ruimtereis naar Mars zou verlopen, zonder de cliché ‘invasion of the body snatchers’ verhaallijn met slijmerige marsmannetjes. Neen, alles zag er ultra-realistisch uit in ‘Away’. Om maar te zwijgen van de gewichtsloze actiescènes.

Wat fout kan gaan tijdens de reis, gaat ook fout. Een zonnepaneel klapt niet open, het watersysteem zegt adieu, astronaut wordt ruimteblind,… Het is aan de vijfkoppige bemanning met ieder een verschillende achtergrond en karakter om samen te werken en telkens een oplossing te bedenken. Dit door creatief om te gaan met de wetten der de natuurkunde. 

Tot zover het leuke gedeelte van de serie. Wat minder werd gesmaakt, was al het zeemzoete dat er bij kwam te kijken. De gezinsperikelen op aarde, de zoveelste traan van Swank. Het constante gejammer van de bemanning vanwege de heimwee, de emotionele flashbacks naar hun verleden, ontelbare videobellen aan boord naar familieleden thuis (die trouwens op tientallen miljoenen kilometers beter werkt dan menig thuiswerkverbinding). Het leidde de kijker allemaal wat af naar hetgeen wat echt telde, namelijk de allereerste ruimtemissie naar Mars.

Misschien is het net dat menselijk drama dat niet echt weerklank kon vinden bij de kijkers? Want de parallellen tussen ‘Away’ en de huidige werkelijkheid zijn – onbedoeld weliswaar – enorm. Het feit dat we allemaal gedwongen zijn te communiceren via Skype, Zoom of de telefoon en onze geliefden al zolang moeten missen… tja daar wil je niet constant aan herinnerd worden.

Meestal kijk je naar een space-serie om even te ontsnappen aan de aardse problemen, en niet om er opnieuw mee geconfronteerd te worden. 

Netflix heeft ervoor gekozen om Away niet te verlengen voor een tweede seizoen. En dat is jammer, want het verblijf op Mars en de terugkeer naar de aarde had zeker genoeg spannende verhaallijnen kunnen opleveren voor Swank & co.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."