De reuzenhoornaar is gevaarlijker dan gelijk welk ander insect.

Niet alleen het coronavirus is vanuit Azië bezig met een invasie in Amerika, ook de Aziatische reuzenhoornaar begint aan de verovering van het Amerikaanse continent. Het insect is waarschijnlijk met een cargoschip de de oceaan overgestoken. Amerikaanse landbouwwetenschappers zijn bang dat als de hoornaars zich weten te vestigen, dit niet alleen gevaarlijk zal zijn voor mensen, maar ook – en vooral – voor de honingbijen. Bijen zorgen voor de bestuiving van gewassen en zonder hen kan de mens kan niet overleven.

De Aziatisch reuzenhoornaar is gigantisch exemplaar van een wesp. Het dier kan zes centimeter groot worden en heeft een angel van zo’n zes millimeter. Een steek van de reuzenhoornaar is enorm pijnlijk. Enkele steken met jet krachtige gif, is voldoende om een mens te doden. De wespen zijn wel niet geneigd om mensen aan te vallen en leven van andere insecten, maar ze vallen aan als ze zich bedreigd voelen. Alleen in Japan al vallen er jaarlijks een vijftigtal doden.

Amerika maakt zich zorgen over de opmars van het insect en heeft het al een bijnaam gegeven: ‘murder hornet’. Vorige herfst werden de eerste exemplaren gesignaleerd. Het is afwachten wat er gaat gebeuren als in mei de koninginnen uit hun winterslaap komen en de wespen aan hun verovering van bijenkorven beginnen. De Wesp is in staat om een volledig nest uit te moorden. Hun tactiek: onthoofden.

In onze contreien komt de reuzenhoornaar nog niet voor. We kennen wel sinds 2004 een geïmporteerde variant die een stuk kleiner is.