Bart de Pauw: 4.000 pagina’s later

Tussen waarheid en overmoed.

Dinsdag moet de raadkamer beslissen of er een proces komt tegen televisiemaker Bart de Pauw. De Mechelse procureur heeft enkele maanden geleden beslist dat er voldoende bezwaren waren om een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank te vragen. Wij zijn nu bijna drie jaar na de ongelukkige videoboodschap van Bart de Pauw waarin hij aankondigde dat de VRT elke samenwerking met hem stopzette. De Pauw had het toen over sms-verkeer met flirterige toon. Daarna begon zijn proces in de media.

4000 pagina’s later zijn de vrouwen om wie het gaat nog altijd niet bekend bij het grote publiek – wat zeer uitzonderlijk is een proces dat volledig gemediatiseerd is. De Pauw zelf weet wèl over wie het gaat.

Bij een proces komt de anonimiteit van de vrouwen in het gedrang, maar volgens hun advocate, Christine Mussche,  schrikt hen dat (niet langer) niet af. In augustus lag er – volgens Het Nieuwsblad – nog een aanbod tot bemiddeling op tafel. De slachtoffers boden de tv-maker aan om de zaak in stilte te regelen. In ruil voor het publiekelijk erkennen van zijn foute gedrag, gesteld vanuit een machtspositie, én het vergoeden van de gemaakte kosten (zoals bijvoorbeeld de kosten van een psycholoog), zou Bart De Pauw waarschijnlijk een strafproces ontlopen. Hij zou nog steeds schuldig kunnen bevonden worden door de rechtbank, maar zijn strafblad zou blanco blijven en hij zou een straf ontlopen.

Maar de Pauw verkiest de confrontatie voor de rechtbank. Ondanks het feit dat er ‘elektronische bewijzen’ zijn. Hij riskeert twee jaar cel.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More