Berx ontkent dat de federale overheid of zijzelf als gouverneur had moeten ingrijpen.

Bart De Wever (N-VA) ervaart de verklaringen van wetenschappers, politiek en gouverneur Berx als een aanval op zijn persoon. Vooral Cathy Berx heeft hem teleurgesteld. Zaterdag had zij de wens uitgesproken dat het zou regenen in Antwerpen, later noemde zij de koopdagen “macaber” en “cynisch” en verweet ze De Wever dat hij het niet slim had aangepakt.

Volgens De Wever is er nochtans veelvuldig contact geweest met gouverneur Berx en had hij gehoopt dat er zaterdagavond nationale maatregelen zou komen om de winkels zondag te kunnen sluiten. Maar die kwam er dus niet. “Daarop heb ik haar gevraagd of ze een provinciale verordening zou uitvaardigen. Dat wilde ze niet, “ aldus De Wever in ‘Het Nieuwsblad’.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) legde de verantwoordelijkheid voor de beslissing over de koopzondag bij de burgemeester. De Wever merkt op het de kritiek zich blijkbaar alleen beperkt tot Antwerpen. Zijn mailbox zit vandaag vol met bedreigingen, mensen verwijten hem dat hij een massamoordenaar is.

Zaterdagnacht viel dus de beslissing om de koopzondag toch te laten doorgaan. Volgens de Wever had hij geen andere keus. “Als ik toen zou beslist hebben via politieverordening om alles te sluiten, dan was er chaos geweest, want de winkelende mensen zouden er wel hebben gestaan.”