‘Battle of the Exoplanets’: zijn we alleen in heelal?

Het bizarre universum van de planetenjagers.

Exoplaneten zijn planeten die draaien om een andere ster dan de zon. Het bestaan van deze planeten is voornamelijk afgeleid van indirecte waarnemingen en daarop gebaseerde berekeningen.

Exoplaneten werden voor het eerst ontdekt in de jaren 90, toen de technologie ver genoeg was gevorderd om telescopen te maken die hiervoor voldoende gevoelig waren. Er worden steeds meer exoplaneten ontdekt, op 1 juni 2020 stond de teller op 4268 exoplaneten. Op dezelfde datum waren er 3154 planetenstelsel ontdekt. Tot dusver zijn er 698 planetenstelsels gevonden met meerdere exoplaneten in een baan rond één of twee sterren.

Het Trappist-1-sterrenstelsel (what’s in a name) is uniek. Zeven planeten, in massa en grootte vergelijkbaar met de aarde, draaien rond één centrale ster op veertig lichtjaren van de zon. Drie van die planeten bevinden zich in de bewoonbare zone, waar de omstandigheden perfect zijn en er dus leven mogelijk is. In deze spraakmakende documentaire maken we kennis met experts en planetenjagers van over de hele wereld. Deze visionaire pioniers doen markante ontdekkingen en leggen nieuwe werelden bloot. En allemaal willen ze de laatste grens van de wetenschap doorbreken en een antwoord geven op de vraag: zijn we wel alleen in het universum? (BBC Studios, 2018)

CANVAS / 07 juni, om 22:55 – 23:50 : ‘Battle of the Exoplanets’

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More