Premier Boris Johnson is woedend.

De BBC gaat alleen nog de muziek van de Last Night of the Proms uitzenden en de woorden achterwege laten. De teksten zouden verwijzen naar het koloniale verleden van Groot-Britannië.

De Last Night of the Proms is de traditionle afsluiting van de Proms, een uitgebreide serie klassieke concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Veel Britser kan haast niet. Het publiek is feestelijk uitgedost, draagt vlaggen en toeters met zich mee en misdraagt zich op een beschaafde klassieke manier. De BBC heeft de traditie om het event live uit te zenden met ondertiteling, zodat er ook thuis uit volle borst kan worden meegezongen.

Maar dat feestje zou nu zonder woorden moeten doorgaan om niet op de lange tenen van het kolonialisme/racisme te trappen. De tekst van onder meer ‘Rule Britannia’ zou daardoor gecensureerd worden omdat het volgens de BBC een verheerlijking van kolonialisme is. Ze willen bij de zender niet dat de zotte Britten “Heers, Britannia, Britannia, heers over de golven Britten zullen nooit, nooit, nooit slaven zijn” nog luidkeels meebrullen.

Premier Johnson reageert woest op deze beslissing. “Het wordt tijd dat we ophouden ons te schamen over onze geschiedenis, tradities en cultuur”, zegt Johnson. “We moeten ophouden met dit opbod aan zelfverwijt en slapheid.”

Dit is wat ze aan de overkant van het kanaal zullen moeten missen.