Antwerpse universiteit onderzoekt het plezier van de pijn.

Volgens DSM 5 – de bijbel van de psychiatrie – is BDSM nog altijd een stoornis. Ondanks mediatieke pogingen blijft BDSM toch nog een taboe. Dokter Elise Wuyts en professor Manuel Morren van de universiteit van Antwerpen wilden meer weten over de beleving van BDSM en voerden vorige jaar een ‘intens’ onderzoek uit. Naast een traditionele enquête, zijn de onderzoekers de biologische kant van BDSM gaan onderzoeken. Met andere woorden, hoe reageert een mens lichamelijk op het BDSM-spel. Want dat is het uitendelijk wel: een spel. BDSM draait voornamelijk om macht: het hebben van macht, of het ondergaan ervan. De onderzoekers vroegen zich dan af of het gaat over stress of plezier en of dat stress plezier kon geven.

Om dat te kunnen onderzoeken, moesten ze het zogenaamde veld in. De wetenschappers mochten een half jaar – 12  avonden – komen observeren bij de Fetisch Club 78. Er waren vijfendertig koppel bereid gevonden om zich te laten bekijken en te onderzoeken, terwijl zijn hun hobby beoefenden.

Voor het eerst gebeurden er bloedafnames voor en na, waardoor men in staat was de hormonen van het stresssysteem en het pleziersysteem te testen. Het plezier van zij met de macht, zeg maar, hoefde weinig verklaring. De vraag was of ook pijn als plezierig kon worden ervaren en dat niet alleen tussen de oren, maar ook door het lichaam. De resultaten van de bloedafnames gaven hierop een wetenschappelijk antwoord.

Wat bleek ? De plezierreactie viel wel degelijk te linken aan de stressreactie. De resultaten van de reacties van de onderdanigen wekten eenzelfde soort lichamelijk reactie op als bij iemand die gaat hardlopen of naar ritje in een rollercoaster maakt. Als je daar het seksuele plezier bij optelt, dan krijg je de verklaring waarom de gestigmatiseerde BDSM zo populair en zelfs verslavend werkt