Vuelta-baas bezorgd over nieuwe coronamaatregelen.

Heel even kon er – onder strenge voorwaarden – gekoerst worden dit jaar, maar het ziet ernaar uit dat clementie voor de koers onhoudbaar wordt. Het is zeer onzeker dat de Vuelta het einde zal halen. De Spaanse regering heeft tot mei 2021 een sanitaire noodtoestand uitgeroepen over het hele grondgebied. Daarbovenop geldt er een avondklok tussen 23 uur en 6 uur.

“Ik weet niet of de Vuelta het einde gaat halen, maar ik durf te geloven dat dat wel gaat gebeuren”, vertelde Guillén aan het Franse L’Equipe. “Het grootste risico is dat een autonome regio verkeer op zijn grondgebied zal verbieden. Ik hoop dat daar in zo’n geval uitzonderingen op bestaan voor professionele sporten, maar dat moeten we van dag tot dag opvolgen.”

Voorlopig wordt er nog wel gefietst. Logisch voor de wielerliefhebber, onbegrijpelijk voor wie geen liefde koestert voor de koers. Op 8 november zou de Vuelta moeten eindigen in Madrid. Momenteel zijn we slecht zes etappes ver. For the record: zondag nam Richard Carapaz de leiderstrui over van Primoz Roglic.

Het ziet ernaar uit dat dit de kroniek is van een een aangekondigde dood.