Geen telefoonnummer, geen website.

Het zal toch weer niet waar zijn!?

Ons land heeft voor 50 miljoen euro mondmaskers besteld bij de firma Avrox die enkel een postbus heeft In Luxemburg. Het kan er bij de Belgische modefederatie niet in dat het contract naar een postbusbedrijfje gaat. “Koop Belgisch”, klinkt de slogan die de Belgische overheid ons door de strot duwt. ‘Het leger is de beste aankoopdienst van het land’, zei Koen Geens triomfantelijk, maar ze gaan wel over de grens hun inkopen doen bij een firma die enkel op papier bestaat.

“We begrijpen niet dat het contract naar zo’n postbusbedrijfje gaat”, zegt Erik Magnus in Het Nieuwsblad. Magnus vertegenwoordigt bijna tweehonderd kleding- en confectiebedrijven. “We waren in gesprek met de regering om de productie in Belgische handen te houden. Dit is een gemiste kans. Als de regering sneller in actie was gekomen, hadden we dit perfect volledig vanuit België kunnen doen.”

Aanvankelijk moest Philippe De Backer (Open Vld) de stoffen mondmaskers aankopen. Hij was enkele weken geleden daarover in gesprek met Belgische bedrijven. Maar daarna werd justititieminster Koen Geens (CD&V) bevoegd en die gaf het aan defensie. Uiteindelijk mocht minister Philippe Goffin (MR) de bestelling plaatsen. Tegen het einde van de stoelendans waren alle opgebouwde contacten met de Belgische kledingfabrikanten verloren. Goffin kondigde als een trotse overwinnaar aan dat Avrox 15 van de 18 miljoen stoffen mondmaskers mocht leveren. Het enige wat van Avrox bekend is, is dat het drie jaar geleden is opgericht door ene Hamzeh Khalil Talhouni, een Jordaniër die op Malta woont, samen met twee Fransen. Het ‘bedrijf’ is gevestigd in een woonhuis aan de rand van Luxemburg-Stad.

Wat zou Geens bedoelen met “de beste aankoopdienst van het land”?