Oud-officier Ingo Piepers analyseert weerkerende patronen en komt met slecht nieuws.

Het Laatste Nieuws komt met een open brief van oud-officier Ingo Pieters die in de aanslag op Soleimani het begin van een derde wereldoorlog ziet.

De voormalige officier promoveerde met een studie over het geschiedkundige verloop van wereldoorlogen. Volgens Piepers is er een steeds weerkerend patroon in het verloop van vrede en oorlog. We zien telkens een periode van oorlogen die de internationale orde willen bewaren. Maar ergens halverwege de cyclus komt er een omslagpunt. Het oorlogsvoeren neemt af, de internationale spanning bouwt zich op. Nationalisme, extremisme en terrorisme nemen toe, en uiteindelijk ontlaadt die zich in een wereldoorlog die weer een nieuwe orde bepaalt.

Volgens Piepers zijn we op een nieuw omslagpunt in de geschiedenis en zal er nieuw wereldwijd conflict nodig zijn om de grote orde te herstellen. Volgens hem zitten we in de laatste fase van de cyclus met relatief weinig oorlogen. De internationale orde zoekt een nieuw evenwicht en vindt dat niet langer in kleinere conflicten.

Piepers vergelijkt de drone-aanval op Soleimani met de aanslag op groothertog Franz Ferdinand van Oostenrijk in 1914, wat het begin van de Eerste Wereldoorlog inleidde. “Ik geloof niet dat hier Russische tanks zullen binnenrijden, maar de oorlog zal ontwrichtend zijn”, zegt piepers. Volgens hem zal de nieuwe wereldoorlog tussen de zestien en de zeventien jaar duren. Voor het eerst zal er een oorlog woeden in ‘cyber’ en ook het gebruik van kernwapens sluit hij niet uit

 “Als je niet oppast, wordt de nieuwe orde geen democratische, maar bijvoorbeeld een Chinese, “waarbij je bij wijze van spreken een camera in je huiskamer krijgt die erop toeziet dat jij je netjes gedraagt”, aldus Ingo Piepers

De oud-officier vindt het belangrijk om mensen te waarschuwen en biedt zijn werk On the Thermodynamics of War and Social Evolution en 2020 Warning gratis online aan.