De Blue Whale Challenge: het gaat om vijftig opdrachten die aanvankelijk vrij onschuldig zijn, maar al snel gevaarlijk worden en zelf gepaard kunnen gaan met zelfverminking.

Dit leidde al tot verschillende zelfmoorden. Elke ouder kent het fenomeen en is uiteraard (terecht) bezorgd.

Zo is er de Choking Game: een wurgspel waarbij jongeren zichzelf of elkaar verstikken. Bedoeling is om vlak voor het flauwvallen los te laten.  In 2017 stierf in Nederland nog een 16-jarige jongen na een choking game. Er is de Salt and Ice Challenge: jongeren leggen tegelijk zout en ijs op hun huid. De bedoeling is dit zo lang mogelijk vol te houden, wat tot ernstige brandwonden kan leiden. Bij de Kylie Jenner Lip Challen gaan jongeren  minutenlang aan een flesje zuigen zodat ze hun lippen vacuüm trekken, met mogelijke verwondingen tot gevolg. Er is de Cinnamon Challenge: je brengt een volle lepel kaneel in je mond en probeert die op te eten zonder te drinken. Dat is niet zonder gevaar omdat er ook kaneel in de longen kan terechtkomen. Of de Skull Breaker Challenge: drie jongeren staan naast elkaar om samen in de lucht te springen. De twee aan de zijkant halen de nietsvermoedende persoon in het midden met een tackle onderuit terwijl die nog in de lucht hangt, waardoor die keihard achterwaarts op de grond valt.

Het plaatje is duidelijk: het gaat om gevaarlijke zaken. Niet zo voor minister Beke. Hij kreeg in het Vlaams parlement een schriftelijke vraag over deze hype onder jongeren. Beke ziet geen probleem.

Beke: “We spraken op 15 juni en op 23 juli met Child Focus. Dit fenomeen werd daarbij niet als verontrustend aangebracht. Tot op heden ontving het Agentschap Opgroeien hierover ook geen verontrustende signalen.” Vreemd: begin deze zomer nog waarschuwde Child Focus voor de gevarlijke Blue Whale Challenge…

(Thierry Debels)