Als je geld genoeg op de bankrekening hebt, kan je natuurlijk tegen anderen zeggen dat ze dringend zorgvuldiger moeten omspringen met onze planeet, om intussen zelf de vervuilster uit te hangen.

YouthforClimate organiseert dezer dagen de ene optocht naar de andere. In de plaats van op de schoolbanken te zitten, flaneren studenten door Brusselse straten om een beter Belgisch klimaatbeleid te eisen. De eerste optocht kon op 3.000 deelnemers rekenen, de tweede was 12.500 studenten sterk en tijdens de derde betoging stapten al 35.000 betogers mee in de mars.

Niet iedereen keurt die actie goed. Er wordt bijvoorbeeld gelachen met het feit dat ze nu betogen, maar in de zomer tonnen afval achterlaten op festivalweides.

‘t Zijn natuurlijk studenten. En jonge mensen kunnen enerzijds begaan zijn met onze planeet, maar moeten anderzijds ook plezier kunnen maken. Behoort het achterlaten van een stort op een festivalweide daartoe? Niet echt, maar iedereen is jong geweest, toch?

Wie het wel beter zou moeten weten, dat zijn bijvoorbeeld volwassen klimaatactivisten. Neem nu Gunhild Stordalen, wereldwijd één van de meest bekende activisten. Zij vliegt de wereld rond, om in alle landen de boodschap te gaan verkondigen dat de verwarming – of de airconditioning – wat lager moet, we niet per se iedere dag een douche moeten nemen, de fiets moeten nemen in de plaats van de auto en wat minder – of nog liever: helemaal geen – vlees moeten eten en we wat minder het vliegtuig moeten nemen om op reis te gaan.

Maar… Gunhild Sordalen en haar wederhelft hebben een flink gespijsde bankrekening. En tijdens al dat reizen tussen al het plebs te zitten, daar kregen ze op den duur genoeg van. En dus kochten ze een Bombardier Challenger 350. Da’s geen innovatieve fiets of een elektrische auto die enkel op groene stroom rijdt, maar wel een… privéjet.

We hebben het eens opgezocht: zo’n Bombardier Challenger 350 verbruikt gemiddeld 1.134 liter brandstof per uur.

Het koppel reist er niet enkel de planeet mee rond om hun groene boodschap te verkondigen, maar ook voor privéreisjes.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.