Een afspraak met de geschiedenis.

Atlanta, 20 juli 1996, zeven uur ’s avonds. In de oproepkamer van het Olympisch zwembad kijkt Fred Deburghgraeve gespannen voor zich uit. Over enkele minuten begint de finale van de 100 meter schoolslag en de West-Vlaming is topfavoriet. In de reeksen heeft Deburghgraeve zelfs het wereldrecord verbeterd. De tweede snelste, de onbekende Amerikaan Jeremy Linn, zwom een seconde trager. Zelfs de veelgeprezen Hongaarse tegenstand is verpletterd. Als Deburghgraeve – die al meer dan een jaar niet meer geklopt is op zijn nummer – zijn legendarische cool bewaart, is hij over enkele minuten Olympisch kampioen.
Maar, die avond is de sfeer in het Aquatic Center bitsiger dan ‘s ochtends. Twaalfduizend Amerikanen scharen zich als één man achter de jonge Linn. Zij proberen op alle mogelijke manieren om Deburghgraeve uit zijn concentratie te halen. Fred beseft dat hij een afspraak heeft met de geschiedenis.

Deburghgraeve, de vleesgeworden koelbloedigheid, beantwoordde aan alle verwachtingen en won goud. Nochtans heeft de olympische kampioen een ambigue verhouding met zijn finale. ‘Belga Sport’ reisde met Deburghgraeve naar Amerika om de minuut van Atlanta te ontrafelen.

CANVAS / 05 mei, om 19:05 – 20: 00 : Belga sport