Echte kracht zit niet de spieren, maar in je hoofd.

1997, Oostende: EK Judo. De onverbiddelijke coach Jean-Marie Dedecker haalt er zijn grote gelijk en haalt met de Belgische judoploeg 9 medailles: zes keer goud en drie keer brons. “Als je ruzie maakt met de hele wereld, moet je gelijk krijgen”, zegt Dedecker in volle euforie, terwijl zijn atleten op de tatami een rondedans inzetten. “Het is niet voldoende van gelijk te hébben. En vandaag krijgen we gelijk.”

De Decker had één duidelijke boodschap voor zijn judoka’s: alleen goud is goed genoeg. “Als je niet won, dan negeerde hij je. Dat je goed aanvoelde: je hoort er niet bij als je verliest”, zegt Johan Laats, die in Oostende voor het eerst goud pakte op een groot toernooi. “Ik denk dat Jean-Marie daarna een week ‘ne stijve’ heeft gehad, dat kan niet anders”, zegt Harry Van Barneveld. Jean-Marie was een slechte verliezer. Als iemand verloor, dan verloor hij mee.

Maar in 1997 in Oostende, werd er weinig verloren. Het was het absolute hoogtepunt van Dedecker en zijn judoka’s. Drie jaar later kreeg hij zijn ontslag als trainer.

 

CANVAS / 11 mei, om 21:25 – 22:25 : ‘Belga Sport’