Renault wil de droom van 1 op 6 Belgen waarmaken.

Autobouwer Renault laat op het autosalon van Frankfurt weten dat het over 5 jaar mogelijk is om een elektrische auto te maken voor 10.000 euro. Hiermee toont  Renault haar ambitie om een échte ‘volkswagen’ te ontwikkelen, iets waar VW, de echte Volkswagen-fabrikant voorlopig niet in slaagt. Het nieuwe Volkswagenmodel ID.3 zou naar schatting rond de 30.000 euro beginnen. Drie keer meer dan de EV (voiture électrique) van Renault dus. Vermoed wordt dat het K-ZE-model dat in China al op de markt is, in een aangepaste versie naar Europa zal verhuizen.

De K-ZE heeft een 26,8-kWh lithium-ion accu die een elektromotor aandrijft. Het model heeft een vermogen van 43 pk, een trekkracht van 125 Newtonmeter en een bereik van 271 kilometer via de NEDC-cyclus.

Maar het kan ook zijn dat het om een ander model gaat en dat de K-ZE in Europa als een Dacia zal worden verkocht.

Ondertussen laat Vias weten dat 16 procent van de Belgen overweegt om binnen de drie jaar een elektrische auto te kopen. Eén op tien zou zelfs al een testritje gemaakt hebben. 25 Procent van de mensen die zo’n test deden, willen ook effectief een elektrische auto kopen. Die cijfers geven aan dat er voor de constructeurs een groot potentieel is op onze markt.

In de eerste helft van dit jaar werden bijna 3.500 nieuwe elektrische auto’s ingeschreven. Dat brengt het aantal rondrijdende elektrische auto’s in ons land momenteel op 11.000.R