“Praten over een noodregering is tijdverlies”

Met die woorden legt Magnette een bom onder een federale noodregering met volledige bevoegdheden. “We maken een wereldwijde crisis mee, onze enige prioriteit is nu om de verspreiding van het coronacrisis in te dijken en de crisis het hoofd te bieden. Voor de PS vormt de volksgezondheid le coeur du coeur van onze samenleving. Dus alle onderhandelingen over politieke noodregeringen zijn tijdverlies. De huidige regering neemt alle nodige maatregelen, dat is de enige dringende focus die we nu moeten handhaven”, aldus Magnette.  

De PS vernauwt daarmee de crisis tot een gezondheidscrisis en is blind voor de economische apocalyps die door een regering met beperkte bevoegdheden niet kan worden bestreden. Gisteravond werd er nog ernstig overlegd om een noodregering van één jaar te vormen onder de zes partijen PS en MR aan Franstalige kant, en N-VA, CD&V, Open Vld en sp.a aan Vlaamse kant. Maar na afloop volgde de PS de morrende MR van Bouchez die Wilmès niet willen lossen als premier.

Het land moet dus wijken voor de gulzigheid van de Waalse liberalen – die hun zes  ministerpostjes niet willen afgeven – en een megalomane PS die meent dat zij beschikken over de grote waarheid en niets anders dan waarheid. Magnette beschuldigt de N-VA van een onfantsoenlijke en cynische poging tot instrumentaliseren.

De Wever zei nochtans duidelijk dat een noodregering bedoeld is om de coronacrisis aan te pakken – een beperkte opdracht – en dat slechts voor een jaar. Het zou kunnen dat men aan de andere kant van de taalgrens het Nederlands van De Wever niet goed begrijpt, want Bouchez beweert dat N-VA onderhandelingen wil opstarten over migratie en het institutionele. “Als we over migratie of het institutionele willen praten met PS en N-VA hebben we voor Pasen geen regering”, voorspelt hij. Bouchez wijst er ook op dat België op Europees vlak niet het enige land is dat momenteel niet over een regering met volheid van bevoegdheid beschikt.

Jan Jambon was te gast in de Zevende Dag toen hij het ‘non’ van Magnette vernam en was met verstomming geslagen. ‘Hier word ik kwaad van”, reageerde hij. “Waar zijn we mee bezig? De grootste partij van het land doet een aanbod naar de andere kant om samen deze coronacrisis aan te pakken. Nu komen we weer in politieke spelletjes terecht.”

Jambon vindt het onbegrijpelijk dat men niet inziet dat men met de huidige ontslagnemende regering voor elke extra stap zal moeten gaan zoeken naar steun bij anderen om een maatregel goedgekeurd te krijgen.

“We hebben nu nood aan een regering met volheid van bevoegdheid, van beperkte omvang, met een beperkte opdracht en een beperkte samenstelling”, aldus nog Jambon. “De regering moet doortastend zijn. Een noodregering is een stap korter om doortastend te kunnen optreden”, benadrukte hij. “De essentie is dat de PS niet met ons in de regering wil zitten. We zijn de grootste partij van het land, welk recht hebben de Franstalige partijen om oekazes tegen ons te stellen?”

Du jamais vu.