Een overbodig toernooi vol risico’s.

De Belgen wonnen gisteren met 2-0 van Engeland. De eerste helft was – vanwege de doelpunten van Youri Tielemans en Dries Mertens – verteerbaar, maar de tweede helft was tijdverlies. De Engelsen waren voortdurend aan de bal, maar konden niet scoren en de Belgen speelden meer naar hun eigen doel dat naar dat van de Engelsen.

Met de overwinning gaan de Belgen dus door richting finale van de Nations league. Volgend jaar weten wie de winnaar is. “Het is moeilijk om je er voor op te laden’, zei De Bruyne. “Er zitten nog zo’n 50 matchen tussen nu en de finale.” En dan nog, stel dat we winnen, gaan we dan toeterend de straat op? De Nations League is niet meer dan een gevaarlijke vorm van tijdverdrijf waar niemand echt warm van wordt. De ene na de ander speler stuurde al zijn kat, al dan niet omwille van corona. Clubs nemen grote risico’s en zien hun dure spelers in tijden van corona niet graag vertrekken voor een tornooi zonder glans.

Wat hebben we (coach Martinez) nu geleerd? Dat Tielemans en Denayer volwaardige basisspelers zijn en dat de volgende generatie Duivels een klasse minder zal zijn?