Ligt er wel iemand wakker van de uitschakeling van de Nations League?

Wat is dat eigenlijk, die Nations League? Geïnteresseerd? Wel, in elk even jaartal wordt het Europees kampioenschap of het Wereldkampioenschap gehouden, en vanaf nu in elk oneven jaartal de Nations League. Bedoeling is om de (saaie) vriendschappelijke interlands te vervangen. Die wedstrijden waren niet echt interessant voor landen, coaches, spelers en supporters. De Nations League biedt meer uitdagende wedstrijden voor landen en meer structuur in de voetbalagenda. Ten minste, dat is de theorie. De belangrijkste reden is de meeropbrengst uit tv-rechten.

Warm worden er niet van en de spelers ook niet. De ene na de ander speler stuurt zijn kat, al dan niet omwille van corona. Vanavond speelt een uitgedund Belgisch elftal tegen een al even uitgedund IJslands elftal. Bondscoach Roberto Martínez moet het stellen zonder zeven (!) titularissen – zonder doelman Thibaut Courtois, centrale verdedigers Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen, wingback Thorgan Hazard, centrale middenvelder Kevin De Bruyne, en de twee pocketaanvallers Eden Hazard en Dries Mertens.

Bij IJsland is het huilen met dezelfde pet op. De bondscoach van IJsland, Erik Hamrén, heeft corona en blijft thuis, samen met de volledige staf ven het nationale herenteam. Maar daarnaast zijn er ook een massa aan afzeggingen van spelers. lfreð Finnbogason (Augsburg), Ragnar Sigurðsson (Kopenhagen), Kári Árnason (Vikingur) en Arnór Sigurðsson (CSKA Moskou) keerden met blessures terug naar hun clubs. De sterspelers Aron Gunnarsson (Al-Arabi), Jóhann Guðmundsson (Burnley) en Gylfi Sigurðsson (Everton) kregen van bondscoach Erik Hamrén vooraf al de toezegging om naar hun clubs te reizen.

Zouden we beter niet allemaal thuisblijven en gewoon naar ‘Familie’ kijken.