Het Franstalige Hof van Beroep vindt het niet bewezen dat de kinderen Belg zijn.

In de krant De Morgen lezen we vandaag dat zij uit goede bron vernamen dat de Belgische Staat twee kinderen van Syriëstrijders niet moet terughalen. Eerder besliste een rechter dat ons land het kind van L. uit Al Hol moest terughalen en de twee kinderen van Hafsa Sliti uit Al-Roj, twee vluchtelingenkampen in Syrië.

De Belgische Staat was niet van plan om na 75 dagen de opgelegde dwangsommen te gaan betalen en ging in beroep. Ons land kwam met het argument dat ze niet verplicht kon worden om kinderen terug te halen waarvan niet bewezen kon worden dat ze Belg zijn. Omdat er geen geboorteakte, erkenning of gerechtelijke vaststelling is, volgde het Franstalige Hof van beroep die redenering.

De uitspraak zou wel eens een belangrijk precedent kunnen zijn in de zaak van die andere tien kinderen van Syrië-strijders waarvoor ons land ondertussen een astronomisch bedrag aan dwangsommen zou moeten betalen. Vraag is of zij met de nodige bewijzen kunnen komen die aantonen dat zij wel degelijk kinderen zijn van dat land dat zij in een nabij verleden nog wilden vernietigen.