De mondmasker-komedie is nog niet gedaan.

Sinds 15 maart mag je in de Europese Unie geen medische persoonlijke beschermingsmiddelen exporteren. Als je wel wilt doen, dan moet je in België zijn, het land van de achterpoortjes. Sinds 15 maart – zo meldt De Tijd worden er nog altijd gemiddeld zes ladingen met mondmaskers per dag uitgevoerd. De FOD Economie leverde nog 284 vergunningen af.

Was er dan geen tekort in eigen land? Dat is interpretatie en dat doen ambtenaren nu eenmaal niet. Uivoeren en geen moeilijke vragen stellen.

Volgens de woordvoerster van de FOD Economie, Chantal De Pauw, werd het gros (116 vergunningen) afgeleverd op basis van “contractuele en commerciële verplichtingen”, 103 vergunningen kregen groen licht omdat het om humanitaire hulp ging en de rest waren ‘intra-company’ zendingen.

Over hoeveel maskers en naar welke landen ze verdwenen, is niet bekend. Alleen van Monaco weet men dat zij door ons land bedeeld werden. Monaco begon twee weken geleden al met het uitdelen van mondmaskers. In ons land mag je ze zelf maken.