Ben Affleck gaat een film regisseren over de gruweldaden van Leopold II.

Affleck gaat een film regisseren die gebaseerd is op een boek van Amdam Hochschild over de Congo-vrijstaat. Daarin beschrijft hij de gruweldaden die er gebeurden in het Congo van de negentiende eeuw, dat toen prive-eigendom was van de Belgische koning Leopold II.

Het is een hoofdstuk in onze vaderlandse geschiedenis waarover zelden wordt gesproken. In het wingewest van de Belgische koning kwamen nochtans 10 miljoen mensen om het leven. Leopold II is daarmee één van de grootste moordenaars uit de wereldgeschiedenis. We kunnen moeilijk van een bagatel spreken.

Niet bepaald een periode op trots op te zijn en men heeft in ons land er dan ook altijd alles aan gedaan om het er niet over te hebben. Deze keer kunnen we er echter niet om heen en is het pijnlijk voor ons koningshuis dat er een Amerikaanse film wordt gemaakt, waarin de familie en ook ons land een niet al te beste naam zal krijgen.

LeopoldII verrijkte zich namelijk persoonlijk met privé-land waarover hij mocht beschikken. Congolezen werden verplicht om onder meer rubber te verbouwen. Werkten ze niet mee, dan werden ze vaak op gruwelijke wijze verminkt of vermoord. Bekend is de methode van het afhakken van de handen als afschrikkingsmiddel.

Het boek waarop de film is gebaseerd, beschrijft deze gruwel en legt uit dat in 1908, onder internationale druk, de Belgische overheid de controle kreeg over de staat. Congo-vrijstaat werd toen Belgisch-Congo, een kolonie van ons land. In 1960 werd Congo onafhankelijk.