Twee jaar na de beslissing van de regering-Michel om nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F35 aan te kopen, worden zware investeringen gemaakt voor de komst van de nieuwe toestellen.

Meer bepaald wordt de infrastructuur op de luchtmachtbasissen van Florennes en Kleine Brogel vernieuwd. Het project kreeg de naam ‘INFRA F-35A’. De nieuwe bouwplannen van Defensie zullen ongeveer 300 miljoen euro kosten. De basissen moeten aan een aantal nieuwe veiligheidseisen voldoen. “Rekening houdend met mogelijke terreuraanslagen bijvoorbeeld, moet de infrastructuur veiliger in vergelijking met de huidige bunkers”, beweert Jens Franssen van de VRT.

Cynisch genoeg werd er net geblunderd tegen deze veiligheidseisen bij het opstellen van de aanbesteding voor het project. In een document dat iedereen kan inkijken – dus ook de vijand – staan gedetailleerde plannen over de luchtmachtbasissen van Florennes en Kleine Brogel. Er staan zelfs plattegronden met details over de exacte locaties van de nieuwe gebouwen. Dat kan toch niet echt de bedoeling zijn…

(Thierry Debels)