Na het tweede rapport van Deloitte  is de BeNe Liga plots meer dan een vage droom.

Gisteren werd aan de Belgische en Nederlandse topclubs een economische model gepresenteerd, waarop ze geen nee kunnen zeggen.

Aan de ene kant is er de droom: stel je voor dat je om 14uur Club-Brugge tegen Ajax kan bekijken en diezelfde avond Racing Genk – PSV. Aan de ander kant is er het geld: de bedragen die een BeNe Liga op het gebied van tv-contracten en marketing kan opleveren, wordt tussen de 250 en 400 miljoen euro geraamd. Het onderzoeksbureau Deloitte – die het tweede rapport over de BeNE-liga gisteren voorstelde – berekende dat dat neerkomt op 30 procent meer inkomsten en dat hierdoor zelfs de huidige eersteklassers die naast de BeNe Liga vallen, een flinke vergoeding kunnen krijgen.

2025 ligt als streefdatum op tafel. In dat jaar lopen in Nederland de tv-contracten af. Het Belgische tv-contract wordt vandaag onderhandeld. Met deze nieuwe gegevens zouden die onderhandelingen wel eens anders kunnen lopen dan gepland. Met de BeNe Liga in de achterzak staan de Belgische clubs immers plots een stuk zekerder in hun voetbalschoenen.

Vanaf 2025 zou er één topcompetitie zijn met 18 clubs uit beide landen. 10 clubs uit Nederland, 8 clubs uit België. De bekercompitiies blijven wel nationaal. De UEFA zou ondertussen ook bereid zijn gevonden om tien Europese tickets uit te delen. UEFA zegt dat het tickets geeft aan landen en niet aan competities. Daarmee is een groot struikelblok voor de BeNe Liga van de baan. Niemand zat te wachten om de kans om Europees te spelen met de helft te moeten inleveren. Die tien tickets zijn nog beter dan het meest optimistische scenario dat Deloitte berekende. Zij stelden dat zelfs een terugval naar 7 tickets op lange termijn financieel aantrekkelijker zou zijn dan dat nu het geval is ( met 5 Europese tickets per land). “Omdat de clubs in een sterkere competitie met meer financiële middelen verder zullen doorstoten in de Europese competities”, redeneert Deloitte.

Ook aan de promotie- en degradatieregeling is er in het tweede rapport gesleuteld.  De laatste van elk land degradeert rechtstreeks, de voorlaatste speelt barragewedstrijden met de tweede uit de nationale competities waaruit de kampioen rechtstreeks promoveert.

Getekend is er nog niet, maar de oogjes twinkelen. Vandaag onderhandelen de Belgische topclubs voor de nieuwe tv-contracten. Over drie maanden komt Deloitte met een derde rapport. Dat zou dan zou concreet moeten zijn, dat De BeNe liga in 2025 een feit zal zijn.