Zijn we geen goede chauffeurs of ligt het toch aan wat anders? Het jaarlijks ongevallenrapport van de Europese Commissie heeft minder optimistische statistieken voor ons landje. We veroorzaken op onze Belgische wegen verschrikkelijk veel ongevallen.

Op onderstaande lijst zien we in welke Europese landen de meeste verkeersongelukken gebeuren. België scoort verschrikkelijk slecht met jaarlijks zo’n vijfendertig ongevallen per 10.000 inwoners. Het verschil met Denemarken, waar er maar vijf ongevallen per 10.000 inwoners plaatsvinden, is groot. Denemarken is dan ook het veiligste land van Europa. Dichterbij huis zien we dat het in Nederland ook relatief veilig op de weg is. Maar ook in Cyprus en Finland kan je vrij gerust de baan op.

In welke landen is het verkeer nog gevaarlijker dan bij ons? In Duitsland en Oostenrijk gebeuren de meeste ongevallen van alle Europese landen. In Oostenrijk gebeuren er 43,6 ongelukken per 10.000 inwoners en in Duitsland zo’n 37.

Als we de cijfertjes van Statbel, het Belgische statistiekbureau, er bij nemen zien we dat er in 2017 615 dodelijke slachtoffers door verkeersongevallen op de Belgische wegen vielen. Het aantal overlijdens daalde met acht procent ten opzichte van 2016. Maar echt goed ziet het er allemaal niet uit. We zijn blijkbaar echte brokkenmakers.

Pas dus een beetje op wanneer je straks de weg op moet, want een ongeval is snel gebeurd. En zeker op de Belgische wegen.