In het federale parlement werd vrijdag een “voorstel van resolutie” ingediend. Dat is een aanbeveling aan de federale regering. Het voorstel betreft de erkenning van de Holodomor of het verhongeren van de Oekraïense bevolking in de USSR, als genocide. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is deze genocide nog niet formeel erkend door de Belgische staat. Andere landen deden dat ondertussen al wel.


De Holodomor (Oekraïens: Голодомор), letterlijk “het vermoorden middels uithongeren”, was een genocide op het grondgebied van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek in de jaren 1932-1933. Het was een van de grootste nationale rampen in Oekraïne in de moderne geschiedenis; het aantal doden lag tussen de 2,5 en de 7,5 miljoen.


Rusland heeft zich uiteraard altijd verzet tegen de erkenning van deze massale moordpartij als genocide.


Enigszins verwonderlijk is dat dit voorstel ingediend werd door enkele kamerleden van het Vlaams Belang. Van enkele politici van deze partij is immers geweten dat ze een goede band hebben met Rusland. Het toont opnieuw aan dat – net zoals met het standpunt over Israël – er een breuklijn loopt door de partij.