Belgische bedrijven betalen jaarlijks 100 miljoen euro losgeld aan cybercriminelen

Enkele weken geleden was er een interessante hoorzitting in De Kamer over internetfraude.

Geert Baudewijns was een van de sprekers. Hij is de ceo van Secutec. Geert is zijn carrière begonnen in 1999 bij McAfee en is ondertussen 21 jaar werkzaam in de cybersecuritysector, die een fenomenale groei heeft gekend.

Zijn bedrijf wordt om twee uur ‘s nachts opgebeld wanneer bijvoorbeeld een hogeschool is gehackt.

Secutec heeft een aantal locaties in de hele wereld, maar het belangrijkst voor cybersecurity zijn de vestigingen in Rusland, de Verenigde Staten en Israël.

In Moskou heeft het bedrijf 22 werknemers die enkel bezig zijn met kredietkaartfraude en die actief zijn op het zogenaamde darknet, waar zij proberen kredietkaarten ‘terug te stelen’.

In Tel Aviv werken 18 mensen rond phishing, die allen afkomstig zijn van militaire organisaties in Israël.

Secutec krijgt twee tot drie meldingen per week van gehackte organisaties in België die geen toegang meer hebben tot de gegevens op hun eigen netwerk.

Geert Baudewijns treedt hier naar eigen zeggen op als een soort onderhandelaar tussen de hackers en het slachtoffer. Geert werd naar eigen zeggen door de vorige regering in deze rol gedoogd.

Soms kan het slachtoffer niet anders dan betalen, bij gebreke waarvan hij geen toegang meer heeft tot zijn gegevens. De klant bepaalt dit uiteraard steeds zelf en Secutec onderhandelt met de cybercriminelen, wat gemiddeld drie tot vier dagen in beslag neemt.

30 procent van de betrokkenen betaalt het losgeld. Meestal gaat het om kleine kmo’s. Als ze niet betalen, is er vaak sprake van (grote) economische schade, die hoe dan ook een kostprijs heeft.

De spreker verwijst naar het hallucinante businessmodel achter dergelijke criminele organisaties en schat dat er in België 100 miljoen euro aan losgeld betaald wordt op jaarbasis.

Secutec is betrokken bij betalingen ten belope van 30 miljoen euro in België. Hierbij dient men te weten dat Secutec enkel gevallen behandelt waarbij maximum 75.000 euro losgeld wordt gevraagd (voor hogere bedragen zijn er andere bedrijven actief in België).


 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More