Viervoudig moordenaar AlexanderDean (25) was al weken bezig met een plan om te ontsnappen uit de gevangenis.

De muscles from Bruges werkte wekenlang aan een ontsnappingsplan. Dat vertelde hij ook rond in de gevangenis van Brugge, waar hij al 2 jaar in voorhechtenis zit wegens een viervoudige moord. Hij doodde zijn vriendinnetje Maïlys (18), haar grootmoeder en haar grootvader en de fotograaf Jeroen Verstraete (39). Die laatste moest eraan omdat die foto’s van zijn vriendin had genomen die hem niet aanstonden.

Dean had één raam in zijn cel volledig losgekregen en wachtte nog op een keukenmes om de de directrice te gijzelen. Hij wilde zijn assisenproces niet afwachten en zelf beslissen over goed en kwaad. Door een ruzie met een celgenoot kwam zijn plan aan het licht.

In ons land bestaan er geen straffen voor het ontsnappen uit een gevangenis, al zullen er intern wel sancties volgen. Maar eigenlijk straft hij hiermee zichzelf, want het zal zijn assisenzaak niet ten goed komen.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn enorm geschokt door de ontsnappingspoging. Sinds de moorden proberen ze te leven met de traumatische letsels die de moorden hebben achtergelaten. Ze vragen zich af wat Dean’s bedoeling was. Terecht zo blijkt, want vanuit de gevangenis worden de geruchten bevestigd dat hij ‘weinig goeds’ van plan was. Dean is sterk als een os en onvoorspelbaar. Zijn facebook-pagina is nog altijd online en toont het profiel van een narcist die zichzelf als ‘animal’ profileert met zijn omslagfoto.

De klokkenluider in de gevangenis, die zou vastzitten wegens zedenfeiten,  werd door Dean onder druk gezet om een koksmes voor hem te stelen. Tegen de directrice vertelde de man, die in de keuken van de gevangenis werkt, dat Dean haar daarmee wilde gijzelen.

Meerdere gevangenen beweren dat Dean vol wraak zit en totaal geen schuldbesef heeft. Het onderzoek naar de moorden loopt nog. Het is wachten op het psychiatrisch verslag. Aanvankelijk werd aangenomen dat het gebruik van anabolen een invloed zou hebben gehad op zijn agressief gedrag. Maar na twee jaar afkicken in de gevangenis, lijkt deze zware jongen nauwelijks te zijn afgekoeld.