Onduidelijkheid over lot van Belgische IS-vrouwen, maar ontsnapt zijn ze wel.

“Er zitten geen foreign terrorist fighters in dat kamp”, dat waren de sussende woorden van justitieminister Koen Geens. Een gevaarlijke naïviteit vinden experten. Van twee veroordeelde Belgische vrouwen is men ondertussen zeker dat ze niet meer in het Al-Hol kamp zitten, maar zijn ontsnapt. Op sociale media roepen IS’ers de vrouwen op om zich klaar te houden en bedreigen de omwonenden dat ze hun ‘zusters’ moeten helpen of ze worden afgeslacht.

Dat lijkt in verste verte niet op gestrande Thomas Cook-reizigers met kindjes die ons land dringend dient te evacueren. Al is dat wel de toon van minister Geens en Professor en kinderpsycholoog , Gerrit Loots,  die de afgelopen dagen ons probeerden te overtuigen van een noodzakelijke repatriëring. Loots kwam in Het Laatste Nieuws zelfs met het idee om ze met militaire steun te gaan bevrijden. De gruwel van de hele situatie is natuurlijk het lot van de kinderen. Zij draaien op voor de waanzin van extremistische ouders en worden gebruikt als wapen om  ‘belangen’ af te dwingen. Het is naïef om dat niet in te zien, om niet te zeggen dom. Extremisten gebruiken ons democratisch humanitair geweten en laat nu net dat zijn wat ze willen vernietigen. Dit zijn geen mensen die een plezierreisje planden naar het Oosten , maar fundamentalisten die andersdenkenden de keel oversnijden.

Nu de toestand in Syrië escaleert en IS weer mogelijkheden ziet, tonen ze hun ware gelaat – al loopt die vergelijking mank met een ‘nikaab’.

Ook het geloof van Geens dat vrouwen niet in staat zouden zijn om terreurdaden te plegen, wordt tegengesproken door feiten. Een Antwerpse Syriëstrijder die vastzit in Irak, bekende in zijn verhoren dat hij ook Vlaamse vrouwen had getraind om aanslagen te plegen in het Westen. Hij noemde daarbij…  de twee vrouwen die nu zijn gaan lopen. Deze vrouwen vrouwen kwamen overigens in 2014 terug uit Syrië om hier te komen bevallen en trokken daarna terug naar het kalifaat om in 2017 hun repatriëring af te dwingen bij een Belgische rechtbank. Het Hof van Beroep heeft daar toen een stokje voor gestoken.

Een duizendtal IS-strijders zouden op dit moment al zijn ontkomen.